A Saci által küldött recepteket, a receptekhez írt kísérő leveleket Béresné Szénási Ildikó összegyűjtötte, és most átadta, hogy megoszthassuk Veletek!
Köszönjük, Ildikó!
Kedves Gyalogló!
Azon gondolkodtam, milyen finom, egyszerű fogásokat lehetne közreadni az idősödő gyaloglóknak, ami nem túl bonyolult ámde finom, és a zöldségek/gyümölcsök tekintetében lehetőleg idényjellegű. A receptek, amelyeket „csemegéztem” az internet világából, megfelelnek a fenti kívánalmaknak, igaz a válogatás az én ízlésemet tükrözi, de remélem azért egy jó fogást mindenki talál magának.
Céklasaláta sárgarépával és zellerrel (4 főre)
Forrás: nosalty
Hozzávalók:
- 2 közepes cékla,
- 2 nagy sárgarépa,
- 2 nagy alma,
- 1 közepes zeller,
- 1 ek majonéz,
- 250 ml joghurt,
- 1 csapott ek cukor,
- 1 csipet só
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, lereszeljük hosszanti vékony csíkokra. A majonézt, joghurtot, cukrot, sót kikeverjük. Összekeverjük, átforgatjuk a salátát a dresszinggel.
Apró kiegészítések Krisztától:
– a céklát, zellert aki úgy jobban kedveli, nyugodtan főzze meg salátába, ugyan kevesebb lesz a vitamintartalma a fogásnak, de így is kiváló;
– a majonézes-joghurtos öntet helyett íme, egy másik dresszing: ízlés szerinti mennyiségben mustár, méz, olaj és borecet keveréke, kevés csípős paprikával (elhagyható), és csipet sóval;
– főtt tojással, vagy pl. apróra vágott sajttal reggelire, vagy vacsorára egytálételként is kínálható;
– a saláta még dúsítható néhány marék pirított dióval, napraforgóval, vagy mogyoróval.
Rakott zelleres burgonya (6 főre)
Forrás: nosalty alapján
Hozzávalók:
- 12 db közepes burgonya,
- 2 közepes zeller,
- 7 db zsálya levél,
- 2 dl 30 %-os főzőtejszín,
- 2 dl 2,8 %-os tej,
- 3 nagy sárgarépa,
- 25 dkg reszelt trappista sajt,
- só és frissen őrölt négyszínű bors ízlés szerint
Elkészítése:
A burgonyát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, a zellergumót és a sárgarépát is megtisztítjuk és ugyanolyan vékonyra szeleteljük, mint a burgonyát,. A friss zsályát mossuk, lecsepegtetjük, apróra tépkedjük. Egy tálba tesszük a felkarikázott burgonyát, a zellergumót, a sárgarépát, a zsályaleveleket, a sót és az őrölt borsot ízlés szerinti mennyiségben, a reszelt sajt 2/3-át, a tejszínt, a tejet, és alaposan, de óvatosan elkeverjük, majd az egészet egy tepsibe rakjuk, elegyengetjük. A tetejét megszórjuk a maradék sajttal, alufóliával lefedjük. Előmelegített sütőben 180-200 C°-on kb. 40-45 perc alatt készre sütjük (a sütési idő függ a felhasznált zöldségek mennyiségétől, illetve hogy előfőzött vagy nyers alapanyaggal dolgozunk).
Apró kiegészítések Krisztától:
– a zöldségek vékony szeletelésére a tök illetve uborka gyalu a legjobb;
– ha ujjnyi vastag szelekre vágjuk (mert „jobban harapva” szeretjük) a zellert, burgonyát, répát, akkor érdemes és 5-6 percig előfőzni ezeket a hozzávalókat;
– zsálya helyett használhatunk petrezselyemzöldet, vagy kevés szerecsendiót aprított rozmaringgal, ízesíthetjük még pluszban fokhagymával;
– ha kalóriaszegényebb fogásra vágyunk, akkor használjunk kisebb zsírtartalmú főzőtejszínt és tejet, vagy tejszín helyett joghurtot, zsírszegény tejfölt;
– ha szénhidrátszegényebb fogásra vágyunk, akkor a burgonya helyett is zellert és répát karikázzunk, de ezt a fogást el tudom képzelni zeller helyett karalábéval is;
– persze kolbászkarikák, főtt tojás is csusszanhat a zöldségsorok közé, de szerintem sajttal benne és a tetején is igen finom;
– és mielőtt befejeztem volna a rakott zelleres receptek kutatását találtam egy burgonyás-zelleres-körtés, füstölt tarjával megbolondított, tejszínnel nyakon öntött verziót, ó jaj a gyomornedveim…
Zöldségkrém (2 főre)
Forrás : nosalty alapján
Hozzávalók:
- 2 közepes sárgarépa,
- 2 közepes fehérrépa,
- 1 kis db zeller,
- 5 cm hosszú póréhagyma,
- 1 ek petrezselyem,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 3 dkg krémsajt,
- 1 ek majonéz,
- 1 teáskanál olaj,
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítése:
Megtisztítjuk a zöldségeket, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd alaposan leszűrjük és összeturmixoljuk azokat. Felaprítjuk a fokhagymát és a póréhagymát és a zöldségpüréhez adjuk. Ha kihűlt a zöldséges masszánk, krémesre keverjük a krémsajttal, a majonézzel, és az olajjal, hozzáadjuk a friss petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk a krémet.
Apró kiegészítések Krisztától:
– ugyan a receptben főtt zöldségek szerepelnek, de szerintem izgalmasabbak és még ízletesebbek a zöldségkrémek sült zöldségekből;
– na ez az a recept, amibe minden maradvány zöldséget felhasználhatunk, pl. gombát, zöldborsót, burgonyát, céklát, sütőtököt, vagy éppen főtt hüvelyesekkel, lencsével, csicseriborsó stb.;
– ízesíthetjük a krémet paradicsomszósszal, mustárral, apróra vágott csemegeuborkával is;
– öntetként a krémsajt-majonéz-olaj helyett reszelt főtt tojás-kefir-kapor kombinációt is kipróbálhatunk.
Összegyűjtötte és kommenteket írta: Fekete Krisztina dietetikus