MOSA.hu

 • Gyere velünk! Gyalogoljunk együtt!

 • 2

  Megszűnő csatornák, vezetékek, pincék, üregek kitöltése.

 • 3

  Kis testsűrűségű, nagy viszkozitású habbeton készítése, injektáláshoz, hőszigeteléshez.

 • 4

  Utak és közművek teljes körű kivitelezése.

  Tájfutás

  Napi kettős stratégia érvényes a futóra: betegre nevetni és egészségesre futni magát!

  Monspart Sarolta

  Tájfutás

  A tájfutás szó a tájékozódási futás rövidült alakja.

  A tájfutás a tájékozódási sportok egyike, egy olyan, atlétikai jellegű futósport, ahol a versenyzőnek térkép és tájoló segítségével a térképen feltüntetett ellenőrzőpontokkal kijelölt pályán, a pontokat többnyire előírt sorrendben érintve, a legrövidebb idő alatt kell végigfutni. A versenyző az ellenőrzőpontok között maga választja meg az útvonalát.

  Az 1972-es tájfutó-világbajnokságot Csehszlovákiában, Staré Splavy-ban rendezték meg. A tájfutás akkor sem szerepelt az ötkarikás játékok műsorán, mégis, kiemelt figyelmet kapott a magyar sportéletben. Fiatal sportágról volt szó, az 1972-es volt a 4. világbajnokság a sorban.  Az elsőt 1966-ban a finnországi Fiskarsban rendezték, a női egyéni versenyben svéd győzelem született, Ulla Lindquist révén. Két évvel később a hazai pályán versenyző Lindquist Linköpingben védte meg a címét. 1970-ben újabb skandináv siker született. 

  Az NDK-beli Friedrichroda adott otthont a vb-nek, a dobogó legmagasabb fokára a norvég Ingrid Hadler állhatott fel. Három világbajnokság, csak skandináv siker. A 72-es vb előtt is őket - a svédeket és a norvégokat - tartották az abszolút favoritnak.

  Monspart Sarolta megtörte az északiak egyeduralmát

  Éppen ezért volt óriási hatása annak, hogy Monspart Sarolta az 1972-es vb-n megtörte az északiak egyeduralmát. A Népsport helyszíni tudósítót küldött az eseményre, mintha érezték volna, hogy valami nagy dolog készül Csehszlovákiában.

  Idézet Gömöry Albert írásából

  Amikor a sárgamelegítős Monspart nem sokkal az utolsó ellenőrzési pont után feltűnt a fenyőfák között, a 100-150 tagú magyar szurkolótábor egyszerre emelte a magasba a piros-fehér-zöld zászlókat. Mindenki nagyon izgult. A magyar csapat tagjai közül utolsóként futott Monspart. A kétszeres világbajnok svéd Lindquist nem tudott 1 óra 20 perc alá kerülni.  Monspart Sarolta a győzelem után, aki 1972. szeptember 14-én jelentős előnnyel megnyerte a női egyéni világbajnoki címet a tájékozódási futó világbajnokságon.

  A másik svéd, Brigitta Larsson 1:18.53-mal sokáig vezetett, de a finn Pirjo Seppä még nála is jobbat futott (1:18.35.) A magyarok semmit sem tudtak, hol tart Monspart, mert nem sokkal a rajt után az összes részidőmérő berendezés elromlott. Tehát csak következtetni lehetett arra, miként teljesíti Monspart az egyes szakaszokat. Amikor a magyar bajnoknő befutott, az óra 1:17.01-et mutatott. De ezzel még nem volt vége a versenynek. A norvég címvédő Hadler ekkor még a pályán volt. Idegtépő 18 perc következett. Végül a norvég 1:21.00-nál állította meg az órát, Monspart Sarolta világbajnok lett!

  Gömöry Albert

  Monspart Sarolta
  1:17.01
  Ingrid Hadler
  1:21.00

  Néhány hasznos cikk

  A skandinávok legyőzése

  Monspart Sarolta az 1972-es vb-n megtörte az északiak egyeduralmát.

  Kullancscsípéstől tömegsportig

  Sacizmus, képek és egy 50 perces film a tájfutás titkairól 1978-ból.

  A (táj)futás műhelytitkairól

  A Nemzet Sacija, a Nemzet Szurkolója és a Nemzet Sportolója két részben.